ΛΕΙΒΑΡΤΖΙ: Ένα έργο στολίδι για το Μεσοχώρι και το Λειβάρτζι, εδώ πάνω στον Πρόδρομο, εγκαινιάστηκε…

Με λαμπρότητα εορτάστηκε ο Άγιος Ιωάννης ο πρόδρομος Χρόνια πολλά στο Λειβάρτζι

Χρόνια πολλά σε όλους και ιδιαίτερα στο “Μισοχώρι” και του χρόνου με υγεία σε όλους

πηγή- Λειβάρτζι μου Αγαπημένο

Χθες, παραμονή της εορτής 28 Αυγούστου τελέσθηκε πανηγυρικός Εσπερινός.

Τελέσθηκε επίσης Τρισάγιο στη μνήμη της ευεργέτιδος, Καλλιόπης Ραβαζούλα και στη συνέχεια έγιναν τα εγκαίνια του Νέου Ξενώνα στη συνοικία Μεσοχώρι Λειβαρτζίου

”ΚΑΛΛΙΟΠΗΣ ΦΙΛΕΜΑ” ο κ. Φράγκος Παναγιώτης και ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας γέροντας Ευσέβιος έκοψαν την κορδέλα εγκαινίων του κτιρίου και ξεναγήθηκαν στο νέο κτίριο. Ο Πρόεδρος των εν Αθήναις Λειβαρτζινών, συγκινημένος ευχαρίστησε την δωρήτρια και όλους όσους συνέδραμαν για την υλοποίηση αυτού του έργου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν:

  • Ο Αντιδήμαρχος Αροανίας κ. Παναγιώτης Λιακόπουλος.
  • O Δημοτικός Σύμβουλος και εντεταλμένος Σύμβουλος για θέματα τουριστικής ανάπτυξης, κ. Λεωνίδας Βασιλόπουλος.
  • O Πρόεδρος της Τ.Κ. Λειβαρτζίου κ. Παναγιώτης Καλογεράκης.
  • Ο Πρόεδρος της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης κ. Δήμος Βαρβιτισώτης.
  • Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καμενιανιτών – Δεσινιωτών – Δροβολοβητών κ. Κώστας Νικολόπουλος,

Ο κ. Γιώργος Δαλιάνης με τη Φλογέρα, του έδωσε ξεχωριστό τόνο στην εκδήλωση με τον  “Ύμνο των Κολοκοτρωναίων”

Αποκαλυπτήρια της προτομής του Ήρωα της επανάστασης του 1821, του οποίου η κατοικία βρίσκεται δίπλα στο έργο.

Δημήτριος Ινδαρές
Η καταγωγή του ήταν από το Λειβάρτζι ή Λιβάρτζι Αχαΐας. Γόνος οικογένειας εκπατρισμένης από τον Μυστρά ή την Σπάρτη (Παπαδόπουλοι), επονομάστηκε Ινταρές από το ουσιαστικό της τουρκικής idare (=διοίκηση, διεύθυνση, διαχείριση).
Νέος πήγε στη Ζάκυνθο, όπου κατατάχθηκε για λίγο στον Αγγλικό Στρατό. Εκεί μυήθηκε στην Φιλική Εταιρεία και στη συνέχεια ανέλαβε την μύηση των 33 χωριών του σέμπτιου Λειβαρζίου-Κάπελης.
Την 16η Μαρτίου 1821 οργάνωσε την επίθεση κατά των Τούρκων της Μοστενίτσας και πυρπόλησε τον πύργο του Τουρκαλβανού, Λαλαίου τσιφλικούχου Ελμάζ, όπου βρήκε άφθονα πολεμοφόδια, μέρος των οποίων προώθησε στην πολιορκία των πύργων των Καλαβρύτων. Το γεγονός αυτό είναι ίσως η πρώτη κατά την έναρξη της επαναστάσεως προσβολή κατά κατωκημένου συνοικισμού, δεδομένου ότι η προσβολή της πόλεως των Καλαβρύτων και η μετ’ αυτήν της Καλαμάτας έγινε υστερότερα.
Στην μάχη του Πύργου, στις 3 Απριλίου του 1821, μιας από τις πρώτες συγκρούσεις του Αγώνα, επικεφαλής ομάδας Καλαβρυτινών, έσπευσε προς ενίσχυση της άμυνας των υπό τον Χαράλαμπο Βιλαέτη επαναστατών έναντι της επιθεσης των πολυαριθμοτέρων Τουρκαλβανών του Λάλα.
Ενώ οι Λαλαίοι είχαν ήδη μπει στην πόλη λεηλατώντας και καταστρέφοντας, και η σύγκρουση εμαίνετο πλέον στην περιοχή του Αγίου Χαραλάμπους (Κανούλια) σώμα με σώμα, η επίθεση των Καλαβρυτινών αιφνιδίασε τους Τούρκους, χτυπώντας τους από τα νώτα, και τους ανάγκασε να αποσυρθούν, περιορίζοντας έτσι τις απώλειες των ηρωικά μαχομένων ντόπιων και των άλλων υποστηρικτών τους.
Μεγάλες υπηρεσίες προσέφερε στη μάχη του Λάλα, στην θέση Πούσι, όπου συν τοις άλλοις προνόησε και για τα εργαλεία, με τα οποία ανοίχτηκαν χαντάκια και οχυρώθηκαν οι στρατιώτες. Επέδειξε δε ιδιαίτερο ζήλο καθώς μόνος του πήγαινε από φυλάκιο σε φυλάκιο, για να προσέχει μήπως συμβεί νυκτερινή επίθεση των Τούρκων.
Στην μάχη του Αγίου Βλάση (Ιούλιος 1827), ως επικεφαλής ομάδας Λειβαρτζινών, συμμετείχε στην προσπάθεια του Θ. Κολοκοτρώνη, να επαναφέρει στον αγώνα τα “προσκυνημένα” (υποταγμένα) χωριά της Αχαΐας. Με αρχηγό τον Βασίλειο Πετιμεζά, ο Δαγρές από το Άργος και ο Ινταρές, με 1100 άνδρες συνολικά, δέχτηκαν επίθεση από 6.000 Τούρκους υπό τον Ντελή Αχμέτ και 2.000 “προσκυνημένους” υπό τον Δ. Νενέκο. Ο Ινταρές τραυματίστηκε σοβαρά.
Αναφέρεται η δράση του και σε άλλες επιχειρήσεις: Πάτρα, Ακράτα, Αλωνίσταινα, Πιάνα, Χρέπα, Κρεμαστή (Μονεμβασίας), Γερακοβούνι.
Το 1825 η Προσωρινή Διοίκηση τον προήγαγε στον βαθμό του χιλίαρχου. Μετά το πέρας του Αγώνα, περιελήφθη στους αξιωματικούς της Φάλαγγας. Φάκελός του υπάρχει στο Αρχείο της Επιτροπής Αγώνος με αρκετές αναφορές σχετικά με τη δράση του και σημαντικές υπογραφές.

πηγή – Λειβάρτζι μου Αγαπημένο

Σχετικές δημοσιεύσεις